Domowa wędzarka – wersja ulepszona

Idąc za radą kolegów z forum postanowiłem zmodernizować nieco swoją wędzarkę. Zamówiłem w Internecie formatki z blachy czarnej (3mm) i wyspawałem konstrukcję na wzór jednej z opisanych na forum wedlinydomowe.pl. Zachowałem te same proporcje, w związku z tym schematu nie zamieszczam. Poniżej kilka zdjęć z wędzenia jak i przygotowywania produktów. W użytkowaniu wędzarka jest znakomita. Cechuje ją wysoka stabilność temperatury, niższe zużycie opału o ponad połowę, brak jakiegokolwiek skraplania się. Smak wyrobów obiektywnie ocenić mogą jedynie konsumenci, ale jak dla mnie 100% satysfakcji :)

wedzarnia_v2_01 wedzarnia_v2_02 wedzarnia_v2_03 wedzarnia_v2_04 wedzarnia_v2_05 wedzarnia_v2_06 wedzarnia_v2_07

Ten wpis został opublikowany w kategorii Domowa wędzarnia, Szafrek poleca i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Domowa wędzarka – wersja ulepszona

  1. Andyandy pisze:

    Zrezygnuj z worka jutowego wprawdzie ciepłe powietrze przechodzi i trochę dymu, ale znacznie zatrzymuje wilgoć. Użyj „klapy” z drewna trochę większej od beczki z trzema regulowanymi klinami ( może być śruba ) na których będzie się o beczkę opierać, przesuwając kliny ( wkręcając śruby ) ustalisz szczelinę dymną. Pochylając przykrycie ustawisz odpowiednim kontem do wiatru. Deszcz czy śnieg nie będzie przeszkadzał.
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *